Kiugrik térdízület


Térd gyógytorna alapgyakorlat

Boross György Kiugrik térdízület visszatérő panasza, hogy egy rossz lépéskor, mikor a térdük megbicsaklik, úgy érzik, mintha a térdkalácsuk elcsúszott volna. A sérülés eleséssel jár, miközben a térkalács általában a helyére ugrik.

a bokaízület 1. szakaszának artrózisa ízületi fájdalom az ujj lábánál

Amennyiben nem így történik, a térd nyújtásával és óvatos befelé nyomással lehet helyre tenni a csontot. A helyretétel után gyakran ízületi vérömleny marad vissza. A röntgenfelvételen bizonyos esetekben az ízületi kiugrik térdízület esetleges csontos-porcos törése észlelhető, ezért a térdkalácsról mindenképpen készíteni kell tengelyirányú felvételt is.

a térd deformáló artrózisának következményei

A kezelés lehet műtét nélküli, ezt akkor választjuk, ha a térdkalács első alkalommal ficamodott, és nincs újraficamodási hajlam. A konzervatív kiugrik térdízület átmenetileg gipsszel vagy műanyag sínnel nyugalomba helyezzük a térdet három-négy hétre.

Ha kitört ízületi darabot látunk a röntgenfelvételen, térdízületi tükrözést kiugrik térdízület végezni, melynek során az apró csont- illetve porcdarab eltávolítható, a nagyobbat pedig vissza lehet rögzíteni.

a csípőízület ragasztásainak meszesedése jobb kezületi gyulladáskezelés

Újraficamodási hajlamnál célszerű műtétileg megoldani a belső tok szűkítését és a külső tok bemetszését, ezzel csökken a feszülés, és megelőzhető a sérülés kiújulása. Ha a baleseti eredetű ficam megismétlődik, kiújuló recurrens ficamnak hívjuk. Szokványos habitualis térdkalácsficamról beszélünk, amikor igazán konkrét balesetet, kiugrik térdízület nem találunk a háttérben.

Az ok ez esetben az ízfelszínek veleszületett rendellenessége, a combcsont térdkalácsi felszínének sekélysége vagy a külső combcsontvég fejletlensége. Erre többféle műtéti megoldás lehetséges: a már említett tokszűkítés és bemetszés mellett a térdkalácsín sípcsonton tapadásának befelé helyezése kiugrik térdízület alátétes csavarral.

kiugrik térdízület

Az utókezelésben hat hétre külső rögzítőt helyezünk fel, s már a második héttől megkezdhető a funkcionális kezelés és a gyógytorna.

Ha valakit ilyen sérülés ér, a térdkalács ficama miatt még akkor is jelentkezzen ortopéd-szakorvosnál, ha a kicsúszott csont visszaugrik kiugrik térdízület helyére. Ezek is érdekelhetik.

kiugrik térdízület