Porckárosodás


fájdalom a combcsont ízületének artrózisával

Gyakran porckárosodás nem számolnak azzal, hogy a térdbetegségek esetében az elhanyagolt, kezeletlen ízületi problémák súlyosabb porckárosodás vezethetnek, melyek sok esetben műtéti úton történő kezelést igényelnek.

Ez sokszor rosszabb egészségi állapottal, nagyobb fájdalommal, hosszabb felépülési idővel jár.

Nordic walking és porckopás - Gerinces:blog, a hátoldal

Az alábbi összefoglalóban a leggyakoribb térdbetegségekről és térdsérülésekről lesz szó. Porckárosodás porc felpuhulása Általánosságban elmondható, hogy a térdízületi üvegporc felszínek igen ellenállóak nagyobb terhelés esetén is.

Porcfelszín-károsodások Porckopás Porcfelszín károsodások porckopás, artrózis A porcsérülések kifejezést az orvosok és a betegek is keverve használják, jelentheti a porcgyűrűk meniszkusz sérülését, de a porcfelszínek sérülését is. Ebben az ismertetőben a porcfelszínek károsodásairól adunk tájékoztatót. Porcfelszín károsodások sérülések vagy túlterhelés következményeként alakulhatnak ki. Idősebb sportolókat érinti elsősorban, azonban komolyabb térdsérülés utáni élsport folytatása mellett már fiatal-középkorúaknál porckárosodás igen gyakori. Porckárosodás miatt az ízület terhelhetősége, különösen sportolás közben jelentősen csökken, a mozgásterjedelem beszűkül.

Ha azonban a megszokottnál porckárosodás terhelésnek vannak kitéve, porc felpuhulás lép fel. Ez az állapot viszonylag porckárosodás porckopásba megy át, így kiemelten fontos, hogy porckárosodás felismerjük és kezeljük a problémát. Porc felpuhulás esetén az ízfelszíneket borító, mintegy mm vastagságú üvegporc károsodik, folytonossági hiány repedés, feltöredezés, fekélyelvékonyodás vagy teljes lemaródás alakul ki.

Gruiz Katalin: Az inklúzió rejtelmei (Mindenki Akadémiája)

A porcfelszín károsodása gyakran térdkalácsficam, térd instabilitás vagy tengelyeltérés pl. A későbbi általános ízületi kopás, degeneráció artrózis korai jele is lehet. Amennyiben porckárosodás porc felpuhulásának gyakori tüneteként előforduló, terhelési fájdalom alakul ki,  reumatológus - komolyabb térdfájdalmak esetén  ortopéd szakorvos  felkeresése javasolt.

Mozogj rossz szokásoktól mentesen.

Porcfelszín károsodás esetén alapvető fontosságú a pontos diagnózis felállítása, mely fizikális vizsgálat, terheléses  röntgen vizsgálatvalamint  MR vizsgálat  segítségével történik. A porcfelszín károsodások mértéke legpontosabban az  artroszkópos műtét  során határozható meg.

Utókezelés

Szabad testek a térdízületben A szabad test az ízületben szabadon úszó kis porckárosodás másik elnevezése. Amennyiben porckárosodás a porcfelszínek közé, ízületi zárat okoz.

Ennek következtében a térd mozgása korlátozott lesz nem hajlik, nem nyúlik. Sok esetben erős fájdalommal jár és többnyire ki is tapintható.

térdízület-javító tabletták

Az ortopéd sebész ebben az esetben artroszkópos szabadtest eltávolítást végez, hogy a beakadt porckárosodás ne okozzon maradandó porckárosodást, illetve porckopást. Térdkalács porckárosodás környéki fájdalmak és térdkalács elmozdulás A patella, melynek belső felszínét üvegporc borítja, a térdben önálló ízületi felszínt képez.

Önnek sem kell — nem is szabad!

Funkciója szerint a térd nyújtásáért felelős izom működését segíti. Ez az ízületi felszín sérülés, túlterhelés, öröklött porcfelszíni gyengeség, a térd tengelyeltérése, valamint a térdkalács túlzott mértékű oldalra billenése esetén károsodást szenvedhet.

Mit jelent pontosan az arthrosis kifejezés?

A porcfelszíni túlterhelés tünete a feszítő, tompa porckárosodás a térdkalács mögött tartósan behajlított helyzetben, valamint fájdalmas járás lépcsőn lefelé, illetve szintén fájdalmas guggolás és térdelés. Porckárosodás térdkalács környékén tapasztalható mérsékelt fájdalom esetén reumatológus- intenzív fájdalom esetén ortopéd szakorvos felkeresése javasolt.

fájdalom a vállízületekben, mit kell tenni

A térdkalácsot erős szalagok tartják a középvonalban. Porckárosodás anatómiai helyzet, valamint a szalagok elégtelensége a középvonalhoz képest a porckárosodás elmozdulását okozhatják.

II. fokú porckárosodás. - Mozgásszervi megbetegedések

Ez leggyakrabban laterális kifelé irányban porckárosodás, mivel a csontos perem itt alacsonyabb. A térdkalács elmozdulás kezelése műtéti úton történik, mely elvégezhető nyílt feltárásból, valamint artroszkópos beavatkozással is. Meniscus sérülés és meniscus szakadás A meniscus térdízületi porc a térdízületet ért trauma következtében megsérülhet, illetve elszakadhat, vagy a túlzott igénybevétel miatt, illetve a kor előrehaladtával fokozatosan elhasználódhat.

Meniscus sérülés esetén a térd porckárosodás, valamint intenzív fájdalom jelentkezik az ízületi résben. A meniscus szakadás következtében előfordulhat, hogy a páciens a térdét nem tudja behajlítani, illetve teljesen kinyújtani kosárfül szakadásvalamint enyhe hajlításban tartja, mert a szakadt rész beékelődik az ízfelszínek közé.

A térdízület kopása (arthrosis)

A meniscus sérülésének gyanúja komolyabb sportsérülés vagy szakadás esetén  traumatológus porckárosodás  felkeresése ajánlott. Porckárosodás meniscus szakadás kezelése  műtéti úton  történik, a szakadt rész refixációjával, vagy eltávolításával. Elülső keresztszalag szakadás Az elülső térdkeresztszalag ACL az ízület stabilizálását és megtámasztását segíti elő.

Elülső keresztszalag sérülés  gyakran fordul elő, különösen sportolók körében. A térdízület hátrahajlítása, forgatása vagy oldalirányú gyors elmozdítása, illetve ezen mozdulatok egyidejű bekövetkezése egyaránt okozhat Porckárosodás sérülést.

ízületi gyulladás-kompresszió

Ebben az esetben  artroszkópos műtéti eljárás  alkalmazandó.