Térdkárosodás típusai


Legtöbbször a szalagok és a meniscusok érintettek.

térdkárosodás típusai

Most ismerkedjünk meg egy kicsit a térd felépítésével és a térdsérülés kezelésével. A térdsérülések megértéséhez tisztában kell lennünk a térdizület felépítésével: A térdkárosodás típusai csont, sípcsont combcsont és a térdkalács találkozásánál lévő térd a szervezet összes izülete közül az egyik legnagyobb és legösszetettebb.

  • Meniscus sérülések - weisskutas.hu PORTÁL
  • A nyak ízületeinek ropogása és fájdalma

Lényegében csuklószerűen hajlik, amikor azonban teljesen térdkárosodás típusai a lábunkat, kismértékben elfordul ami lehetővé teszi hogy a térd ebben a helyzetben rögzüljön,így meg tudjuk őrizni egyensúlyunkat. A combcsont alsó a sípcsont felső részét  és a térdkalács hátsó részét is porcréteg borítja.

A porc egy fehér fényes gumiszerű sikamlós anyag amely az izületben érintkező csontok egymáson való elmozdulását segíti megakadályozva sérülésüket. Fontos szerepe van az ütések elnyelésében is. Meniscusok szerepe: izületi nedv áramlásában, a szövetek táplálásában a hirtelen ható erők tompításában az izület stabilitásában a súly és erőátvitelben, elosztásban határozható meg.

fájdalom a könyökízületben és a végtag zsibbadása

A köznyelvben porcleválásokat szoktak említeni, a mai szóhasználatban már helyesebben meniscus-sérülésekre gondolunk.

A meniscusok a térdízület belsejében helyezkednek el, a sípcsont ízületi felszínén, arra szorosan tapadnak. Kollagénrostokból, kötőszövetből és közéjük beépülő porc-sejtekből állnak.

térdkárosodás típusai

A kollagénrostok két fő lefutási irányt követnek. Meniscus-sérülésre hajlamosító tényezők között meg lehet említeni bizonyos sportokat: kosárlabda, foci,kézilabda stb.

A reuma a mozgásszervi betegségeken belüli mozgáskorlátozottság, fájdalom, duzzanat, hosszú ideig tartó fennállása. Felelősségteljes kérdés, hogy felkeressen egy orvost, vagy sem. Ha nem múlnak a fájdalmak és a duzzanat, akkor mindenképpen célszerű egy orvost felkeresni. Az csonthártya gyulladás, a teniszkönyök A csontot körbevevő vékony hártya gyulladása, amely nagy fájdalommal járhat, hasonlóan mint térdkárosodás típusai csont repedésnél, vagy törésnél.

Ilyenkor a térdízület munka közben kényszerhelyzetbe kerül, és a meniscus-porcban degeneráció következik be, ezért egy kisebb baleset is elég ahhoz, hogy meniscus-sérülés keletkezzen. Térdkárosodás típusai lehet említeni olyan veleszületett térd- és alsó végtagi rendellenességeket is, amelyek hajlamosítanak meniscus sérülésekre, például laza térd, óláb, x-láb.

Térdszalagsérülés miatti térdfájás Az ínszalag egy rövid, kemény rostokból álló szövetszalag, amelyet legnagyobb részben hosszú, szálas kollagénmolekulák alkotnak. Az ínszalagok feladata a csontok egymáshoz kötése az ízületekben és az ízületek körül. Az ínszalagok nem kötnek izmokat térdkárosodás típusai, az az ínhüvelyek feladata. Az ínszalagok másik feladata, hogy csökkentsék az ízület mozgását azért, hogy megakadályozzák a sérüléseket.

Kezelése: A legtöbb esetben műtét szükséges, melynek során a sérült meniscus-részletet el kell távolítani, és speciális esetekben megkísérelhető a nagy alappal rendelkező sérült meniscusok visszavarrása. Az ízületet nem térdkárosodás típusai feltárni ezáltal a sérült gyorsan rehabilitálódik, gyorsabban visszamehet dolgozni, hamarabb sportolhat.

térdkárosodás típusai a vállízület első fokának artrózisa és kezelése

Az ilyen sérült két nappal a műtét után a saját lábán távozik a térdkárosodás típusai. Külső meniszkusz sérülés A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább.

  • Hatályos:
  • Duzzadt ízületek a boka nem fáj
  • A térdsérülések fajtái | Testépítek
  • Ebben a meniscus sérülésekről szóló cikkben a porcgyűrűk sérüléseit tárgyaljuk.

A sérülés kialakulhat baleset során vagy gyermekkorban. A gyermekkori elváltozás oka, hogy veleszületett rendellenesség folytán a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú. Guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő térdkárosodás típusai ízület külső oldalán.

térdkárosodás típusai

Kezelése hasonló, mint a belső meniszkusz sérüléseknek.